moja osobna skusenost s NEockovanim deti

slovenska mama zijuca v UK | 21.08.2013

ja zijem uz vyse 5 rokov v UK, kde nastastie ockovanie nie je povinne, za co som ohromne osudu vdacna.
Problematike ockovania sa intenzivne venujem asi rovnako dlho a za ten cas som nad tym stravila dlhe a dlhe hodiny, kedze som chcela v zaujme svojich deti spravit kvalifikovane a informovane rozhodnutie.
Pochadzam zo zdravotnickej rodiny a bola som absolutne presvedcena o dolezitosti a prospechu ockovania a ked sa ku mne doniesol prvy clanok o rizikach suvisiacich s ockovanim, skumat som zacala, aby som sa vo svojom presvedceni utvrdila nie ho vyvratila.
Stal sa vsak presny opak, pretoze cim viac sa tomu clovek venuje, tym viac zacne do celej problematiky vidiet a to je prave ten problem... Nikto, co seriozne a nestranne skuma fakty a udaje oboch stran, nemoze dospiet k zaveru, ze ockovanie je OK a na 100% bezpecne, pretoze skratka nie je a su o tom nezvratne dokazy a je ich cim dalej tym viac.
To, ze ich pan plk. nechce vidiet je smutne, ale neprekvapuje to, najma ked je za to dobre plateny... Aj tu v Britanii tiez vo velkom frci propaganda a strasenie, verejnost je cez media o ockovani informovana len v pozitivnom svetle, tu sa o rizikach hovori este menej ako na Slovensku.
Ja som pri oboch mojich tehotenstvach musela niekolko krat odmietnut ockovanie proti chripke a najnovsie aj ciernemu kaslu, lebo vraj ked sa tehotna mamicka zaockuje, vraj tym ochrania aj babatko. A pritom je dokazane, ze to tak nefunguje a navyse o NEbezpecnosti takehoto postupu a rizikach ani slovo nikde.
Nastastie, ked som povedala nie, tak ma dalej nepresviedcali.

Moje dve deti som neockovala a su to asi najzdravsie deti, co poznam, vobec nie su chore, ziadne antibiotika sme za skoro styri roky nepotrebovali, tych par soplikov sme zvladli za par dni s homeopatikami a vitaminmi. Nas lekar moje deti videl po narodeni a pri doporucenych prehliadkach, a to v super zdravi zakazdym, az sa cudoval, ze ci k nemu nechodim, ked su deti chore.
Na co som ho dost zarazila, ked som mu povedala, ze chore nie su... Pritom on ma pri prvom dietati velmi presviedcal o potrebnosti ockovania, pricom na moju otazku o rizikach nepovedal nic okrem obligatnej teploty a opuchu v mieste vpichu a strasne sa divil, co to po nom vlastne chcem. Ked som povedala, ze nechcem ockovat preto, lebo maly ma od 6 tyzdna ekzem, co je jasny prejav autoimunitneho problemu a podla mna jasna kontraindikacia pre akekolvek ockovanie, pricom ja aj manzel mame obaja autoimunitne ochorenie, takze hrozi aj u neho v tomto smere problem, tak na mna cudne pozeral, ale uz ma nechal tak. Pri druhom dietati, o tri roky neskor, uz ma nepresviedcal ( mozno cosi postudoval aj on :))

Kazdopadne, chcem tym povedat len tolko, ze ockovanie iste nie je podmienka zdravia. My do kolektivu normalne chodime od malicka, takisto lietame z medzinarodnych letisk niekolko krat rocne, dokonca starsi chodi do skolky a sme uplne bez zdravotnych problemov. Dokonca aj ekzem po prvom roku zmizol, aj ked nas potrapil, ale som presvedcena, ze keby sme boli ockovali, tak nas trapi dodnes a ktovie co este k tomu.

Inak skolky a skoly tu s ockovanim ziadne tahanice nerobia, ani sa vas na ockovaci status vasho dietata nikto nepyta a ani som nepocula, zeby tu zatvarali skoly kvoli zuriacim epidemiam, napriek tomu, ze je ockovanie dobrovolne...
Takze mohli by sa aj nasi "odbornici" konecne prestat ohanat tym, ze pri dobrovolnom ockovani by sme tu hned mali epidemie osypok a cierneho kasla atd.

Na druhej strane, ludia by sa mozno mali prestat spoliehat na zazraky chemickych kokteilov a zacat sa zodpovedne starat o svoje zdravie prirodzenou cestou, t.j. stravou, pohybom na cerstvom vzduchu, slniecku, doplnanim vitaminov a mineralov, optimistickym a pozitivnym pristupom k zivotu. Je to mozno trochu narocnejsie, ako sa slepo odovzdat viere v zazracnu injekciu, ale odmenou za to je trvale zdravie a celkova odolnost - moje vlastne deti su mi toho jasnym dokazom.

A Vam pan Fillo patri velka vdaka za Vasu pracu a usilie, zelam Vam len to najlepsie.

Pridať nový príspevok