odpověď všem příspěvkům

MUDr.Ludmila Eleková | 21.07.2013

Na začátek oznámení: dlouho jsem byla téměř vegetariánka, měla jsem i veganské období. Masu jsem nikdy v životě moc nedala.
Dnes ale vím, že informace, na základě kterých, jsem tuto volbu učinila, nebyly správné. Byla jsem v zajetí mýtu o prospěšnosti všeho rostlinného (ano, jedla jsem i margaríny a jen moje genetická výbava mě uchránila civilizačních chorob) a odmítala živočišné potraviny.
Protože ale tělo je důkaz, měli bychom se podívat, jak vypadají a jak jsou nebo nejsou zdraví lidé, kteří se drží tradiční stravy. A´t jde o Indiány, obyvatele Melanésie, původní obyvatele kdekoli na světě, nedávno byli k nalezení i v izolovaných enklávách v Evropě. Všem bylo společné jedno: vše měli z vlastních zdrojů, místní a bio, sezónní a VŠICHNI, zdůrazňuji všichni, jedli živočišné potraviny. Neexistuje tradiční, čistě veganské etnikum.
Tito lidé často vynakládali velké úsilí k opatření živočišných potravin, byli schopni cestovat daleké kilometry např. pro určité korýše.
Důvod? Vypozorovali, že tyto potraviny jsou důležité pro kvalitní potomstvo, pro zdravý vývoj jejich dětí.
A proč by nás to mělo zajímat? Neznali zubní kaz (pžestože si zuby nečistili nebo málo), neznali ortodontické vady, tj. zuby,. které by rostly křivě, neznali krátkozrakost, neznali skoliózu, koňskou nohu. Jejich ženy rodily hladce a rychle. Neznali psychické nemoci, hyperaktivitu a násilí. Měli velkou výdrž a imunitu. nemoci přišly vždy až s bílým mužem a jeho jídlem.
Kdo mi nevěří, nechť si stáhne knihu dr. Westona Price Nutrition and Psychical degeneration. Je volně na internetu. I když neumíte bůhvíjak anglicky, podívejte se na ni. Je tam spousta fotek a ty vydají za tisíc slov. Nápověda: vyfotografovaní lidé s rovnými zdravými zuby vyrostli na tradiční stravě, lidé s křivými zkaženými zuby vyrostli na moderní stravě. A to šlo o moderní stravu bez chemie! Kniha byla napsána v 30.letech 20.století.
K mléku: pasterizace a homogenizace s mlékem udělá strašné věci. Zcela změní distribuci tukových částic, rozbije komplexní molekuly kaseinu, vápník pak není vstřebatelný. Vše špatné, co jste o mléku kdy slyšeli, se týká toho běžného z obchodu. Toto mléko ani omylem nedoporučuji, tam trvám na tom, že škodí.
Nikdy a nikde jsem nedoporučila krabicové mléko. Vrcholem kompromisu pro mě je čerstvé pasterizované biomléko a produkty z něj pro lidi, kteří mají vyzkoušené, že s ním nemají problém.
Kokosový tuk je zdravý. Je sice nasycený, ale u tuků nás musí zajímat hlavně jejich termostabilita, tj. schopnost odolávat vysokým teplotám a nežluknout. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, viz výše.
Veganské dítě a kojení: pokud matka NENÍ veganka! pak může při prvních příkrmech používat jen zeleninu. To se běžně děje. Matka, která je veganka, není schopna svému dítěti v mléku dát vše potřebné. Masajské matky dávají jako první příkrm syrová předžvýkaná hovězí játra. Kdo jste kdy viděl Masaje, kteří žijí prakticky výhradně z mléka, hovězí krve a masa, těžko můžete tvrdit, že jim to neprospívá. Jsou to jedni z nejkrásnějších lidí na planetě. A jsou zdraví, není výjimkou 70letý náčelník schopný uspokojit několik svých žen a plodit zdravé děti. Vypadá na 35let.
Před časem mi kamarádka poslala dvě fotky. Na jedné byla Nigella Lawson, známá kuchařka, pojídačka masa. V 50 letech má hladkou pleť, krásné zuby, sošnou postavu. Je sice zaoblenější, ale má pas! Na druhé fotce byla jiná žena, jejíž jméno si nepamatuji, ale šlo o vegetariánku (myslím, že dokonce veganku), známou propagátorku tohoto životního stylu, cvičitelku jógy apod. Byla hubená, vyschlá,vrásčitá, visel jí podbradek, vypadala na 60. Nejde o genetiku. Podobnou dvojici fotek lze najít jinde, na jedné byl dr. Dean Ornish, propagátor nízkotučné stravy, vypadá na svých 60. Ochablé tváře, vrásky. Na druhé fotce je právě masajský muž, je mu 60 a má hladkou pleť (přestože tráví dny na africkém slunci), pevné rysy, rovná záda. Ornish se hrbí.
Strava toho afrického muže podle popisu fotky sestává z cca 70% z živočišných tuků.
Před narozením prvního syna jsem jedla tradičně, maso, vejce realtivně často, i mléčné výrobky. Bylo to v době, kdy jsem o stravě moc nevěděla, ale přesto se časem ukázalo, že pro vývoj mého syna to bylo dobré. Má perfektní zuby, nepotřeboval rovnátka a v 21 letech nemá kaz. Také dobře snesl očkování, možná pro dobré spektrum tuků v mozku.
Před těhotenstvím s druhým synem jsem měla prakticky veganské období (Fit pro život). Zrada byla v tom, že jsem se na této dietě skvěle cítila. Měla jsem spoustu energie a zlepšil se mi zdravotní stav. Proč zrada? Protože po několika měsících nemůžete zjistit dlouhodobý dopad na zdraví. Ta dieta je detoxikační, dostala jsem do sebe spoustu vitamínů, které mi předtím chyběly. Ale nebyly v ní ty správné tuky. Můj druhý syn potřeboval rovnátka a špatně snesl očkování.
Když jsem viděla fotky v knize dr. Price, došlo mi to.
Uvědomuji si, že někomu šlápnu na kuří oko, kolem vegetariánství je někdy dost ideologie, ale tak to prostě je. Kultury, které generaci za generací produkovaly konzistentně kvalitní potomstvo, jedli způsobem, do kterého máme hodně daleko. Vegetariánství i veganství mohou být dobrou dočasnou volbou pro detox, hubnutí apod., ale nejsou vhodné pro produkci dětí. Nějak se to na nich vždy podepíše. Dr. Price vypozoroval,. že nejzdravější byly komunity pojídající pravidelně ryby a mořské plody, následovali ti, co jedli maso, pak ti co hlavně jedli mléčné výrobky a pili mléko (samozřejmě od vlastní krávy nebo kozy, čerstvé) a nejhůř na tom byli vegetariáni. Z hlediska zubního i celkového zdraví.
Vegetariáni nežijí déle. To, co nás zmátlo, protože jsme viděli naše masožravé rodiče, tetičky a strýčky tloustnout a dostávat nemoci, byla kombinace masa z velkochovů (!), špatných tuků a hlavně hromady mouky a sacharidů obecně. Plus minimum pohybu. Ve srovnání s nimi vypadá více rostlinná strava dobře.
Všichni vegetariáni účastníci se diskuze - podívejte se na svoje děti. jak mají vyvinuté horní i dolni čelisti, jestli mají mezi mléčnými zuby dostatečné mezery pro větší trvalé, mají-li již trvalé zuby, potřebují rovnátka? Potřebují brýle? Jak jsou osvalené, nelezou z nich kosti? Jak se chovají, jaký je jejich nervový vývoj a psychický stav?
Pokud něco není v pořádku, rozšiřte si informace o výživě. S každým pacientem mluvím o jídle, viděla jsem i nějaké makrobiotiky a ani jeden z nich nevypadal zdravě. Leckterý přišel s vážnými problémy.
K soje: ano, vím o glutamátu. Ovšem je to jako s každou potravinou. Záleží na zpracování. Nikde a nikdy jsem nedoporučila sojové mléko. Ani jogurt apod. Tofu a jiné klasické výrobky z tofu mají prověřenou bezpečnost tisícem let užívání. A samozřejmě ani v Asii je nejedí nějak masivně. I tam dají přednost masu a rybám. Je blbost vyměnit běžné mléčné výrobky za sojové, to nepochybně. Ale občasná konzumace tofu nebo tempehu jinak zdravému člověku nemůže uškodit. Rozhodně mu podle mého názoru uškodí méně, než každodenní konzumace nadbytku sacharidů.

Pridať nový príspevok